Jadłospis

Data I śniadanie II śniadanie Obiad - II danie Obiad - zupa
22.04.2024 poniedziałek Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ser żółty, sałata, pomidor, szczypiorek, herbata owocowa Ciasteczka owsiane z żurawiną Makaron łazanki z mięsem wieprzowym, z kapustą białą i kiszoną, kompot owocowy Zupa sulfarino na rosole z kurczaka z fasolką szparagową i pomidorami pelatti zabielana śmietaną (fasolka szparagowa, pomidory pelatti, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, cebula, por, przyprawy)
23.04.2024 wtorek Zupa mleczna płatki jęczmienne, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, sałata, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną Banan Ryż, potrawka z kurczaka (fasola biała, kukurydza, groszek, marchew, śmietana, masło) surówka: ogórek konserwowy, kompot owocowym Rosół z makaronem z lubczykiem i natką pietruszki (lubczyk, natka pietruszki, pietruszka, seler, marchewka, por, cebula, przyprawy)
24.04.2024 środa Kakao na mleku, bułka bagietka z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, dżem, herbata z cytryną Sok owocowo-warzywny, chrupki kukurydziane Ziemniaki z koperkiem, zrazy wieprzowe w sosie pieczeniowym, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy Krem z kalafiora na rosole z kurczaka zabielana śmietaną z grzankami ( seler, kalafior, marchewka, ziemniaki, pietruszka, cebula, por, przyprawy, natka pietruszki)
25.04.2024 czwartek Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane, sałata, ogórek, szczypiorek, herbata owocowa Kiwi Kasza pęczak, leczo warzywne z kiełbasą podwawelską (papryka, pieczarki, cukinia, koncentrat pomidorowy), kompot owocowy Zupa ziemniaczana na rosole z kurczaka z boczkiem wędzonym, majerankiem i czosnkiem (marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka, cebula, por, przyprawy)
26.04.2024 piątek Herbata z cytryną i miodem, pieczywo mieszane z masłem, parówki z szynki z ketchupem, papryka, ogórek Koktajl brzoskwiniowy na bazie jogurtu naturalnego Ziemniaki z koperkiem, porcja ryby panierowana z pieca, bukiet warzyw na parze polane masłem (kalafior, brokuł, marchew), kompot owocowy Kapuśniak mazurski z kiszonej kapusty na żeberkach z ziemniakami, czosnkiem i majerankiem (kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, przyprawy)

W przygotowanych potrawach
znajduje się solidna porcja warzyw.

Owoce dostępne są na salach
przez cały dzień

Do każdego posiłku woda mineralna nisko – lub średnio - zmineralizowana bez ograniczeń.

W przygotowanych potrawach mogą znajdować się produkty ALERGENNE, które są podkreślone w jadłospisie

Mąka – (sosy, zupy, naleśniki, kopytka)

Ryby – ( filet rybny, kotlet mielony rybny, paluszki rybne, konserwa rybna, pasta z makreli)

Seler – (wszystkie zupy oraz makarony z warzywami)

Mleko i pochodne z laktozą – (kawa na mleku, kakao, zupy mleczne )

Miód pszczeli – wszystkie napoje przygotowane na miejscu (kompot, herbata ) 

podkreślone produkty pochodzą z grupy produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.