Jadłospis

Data I śniadanie II śniadanie Obiad - II danie Obiad - zupa
16.09.2024 poniedziałek Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem, sałata, pomidor, herbata z cytryną Biszkopty Ryż, leczo warzywne (papryka, pomidory pellati, cukinia, pieczarki, koncentrat pomidorowy), kompot owocowy Zupa ziemniaczana na rosole z kurczaka z boczkiem wędzonym, majerankiem i czosnkiem (marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka, cebula, por, przyprawy)
17.09.2024 wtorek Zupa mleczna kasza manna, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, sałata, ogórek, szczypiorek, herbata owocowa Owoc Ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony, surówka z białej kapusty, kompot owocowy Zupa pomidorowa na rosole z kurczaka z makaronem, pomidorami pelatti, natką pietruszki i lubczykiem zabielana śmietaną (pomidory pelatti, koncentrat pomidorowy, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, przyprawy)
18.09.2024 środa Kakao na mleku, bułka bagietka z masłem, ser żółty, dżem, sałata, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną i miodem Kisiel do picia na bazie skrobi Kluski śląskie, gulasz wieprzowy z warzywami (marchew. pietruszka, seler), ogórek kiszony, kompot owocowy Krupnik na żeberkach z ziemniakami, natką pietruszki i lubczykiem (kasza jęczmienna, seler, marchewka, pietruszka, por, przyprawy)
19.09.2024 czwartek Zupa mleczna płatki jęczmienne, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, sałata, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa Tarta marchew z jabłkiem Ziemniaki z koperkiem, pieczone podudzie z kurczaka, mizeria z ogórka ze śmietaną, kompot owocowy Kapuśniak mazurski z kiszonej kapusty na żeberkach z ziemniakami, czosnkiem i majerankiem (kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, przyprawy)
20.09.2024 piątek Herbata z cytryną i miodem, pieczywo mieszane z masłem, pasztet pieczony, sałata, papryka, szczypiorek, Jogurt naturalny z ananasem Ziemniaki, pulpet rybny w sosie koperkowym, brokuł na parze polany masłem, kompot owocowy Krem z cebuli na rosole z kurczaka z grzankami, lubczykiem i natką pietruszki (cebula, seler, marchew, pietruszka, por, czosnek, natka pietruszki, przyprawy)

W przygotowanych potrawach
znajduje się solidna porcja warzyw.

Owoce dostępne są na salach
przez cały dzień

Do każdego posiłku woda mineralna nisko – lub średnio - zmineralizowana bez ograniczeń.

W przygotowanych potrawach mogą znajdować się produkty ALERGENNE, które są podkreślone w jadłospisie

Mąka – (sosy, zupy, naleśniki, kopytka)

Ryby – ( filet rybny, kotlet mielony rybny, paluszki rybne, konserwa rybna, pasta z makreli)

Seler – (wszystkie zupy oraz makarony z warzywami)

Mleko i pochodne z laktozą – (kawa na mleku, kakao, zupy mleczne )

Miód pszczeli – wszystkie napoje przygotowane na miejscu (kompot, herbata ) 

podkreślone produkty pochodzą z grupy produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.