Jadłospis
| Data | I śniadanie | II śniadanie | Obiad - II danie | Obiad - zupa |
|---|---|---|---|---|
| 20.10.2025 poniedziałek | Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem,ogórkiem konserwowym i szczypiorkiem (majonez), dżem niskosłodzony, sałata, papryka, herbata owocowa herbata owocowa | Pieczone cząstki ziemniaka z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez) | Kopytka, gulasz wieprzowy z warzywami (marchew. pietruszka, seler), surówka: tarta marchew z selerem konserwowym, kompot owocowy | Zupa ziemniaczana na rosole z kurczaka z boczkiem wędzonym, majerankiem i czosnkiem (marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka, cebula, por, przyprawy) |
| 21.10.2025 wtorek | Zupa mleczna płatki owsiane, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, sałata, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną herbata owocowa | Owoc | Ziemniaki z koperkiem, filet panierowany z pieca, mizeria z ogórków ze śmietaną, kompot owocowy | Krupnik na żeberkach z ziemniakami, natką pietruszki i lubczykiem (kasza jęczmienna, seler, marchewka, pietruszka, por, przyprawy) |
| 22.10.2025 środa | Kakao na mleku, bułka bagietka z masłem, ser żółty, miód, sałata, ogórek, szczypiorek, herbata owocowa | Napój miętowo-cytrynowy, wafle ryżowe | Naleśniki z serkiem waniliowym i dżemem niskosłodzonym, polane sosem śmietanowo -jogurtowym kompot owocowy | Zupa meksykańska z mięsem mielonym i ziemniakami (pomidory pellati, pieczarki, papryka, fasola czerwona, kukurydza, marchew, seler, pietruszka, cebula, por, przyprawy) |
| 23.10.2025 czwartek | Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, sałata, papryka, szczypiorek, herbata z cytryną | Owoc | Kasza jęczmienna pęczak, schab w sosie pieczeniowym, surówka z białej kapusty, kompot owocowy | Krem z cebuli na rosole z kurczaka z grzankami, lubczykiem i natką pietruszki (cebula, seler, marchew, pietruszka, por, czosnek, natka pietruszki, przyprawy) |
| 24.10.2025 piątek | Herbata z cytryną i miodem, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z szynką (szynka, jajko, majonez, ser żółty, sól, pieprz), dżem niskosłodzony, sałata, rzodkiewka | Mleko, bułeczka maślana | Ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne, marchew z groszkiem, „na gęsto”, kompot owocowy | Kapuśniak mazurski z kiszonej kapusty na żeberkach z ziemniakami, czosnkiem i majerankiem (kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, przyprawy) |
W przygotowanych potrawach
znajduje się solidna porcja warzyw.
Owoce dostępne są na salach
przez cały dzień
Do każdego posiłku woda mineralna nisko – lub średnio - zmineralizowana bez ograniczeń.
W przygotowanych potrawach mogą znajdować się produkty ALERGENNE, które są podkreślone w jadłospisie
Mąka – (sosy, zupy, naleśniki, kopytka)
Ryby – ( filet rybny, kotlet mielony rybny, paluszki rybne, konserwa rybna, pasta z makreli)
Seler – (wszystkie zupy oraz makarony z warzywami)
Mleko i pochodne z laktozą – (kawa na mleku, kakao, zupy mleczne )
Miód pszczeli – wszystkie napoje przygotowane na miejscu (kompot, herbata )
podkreślone produkty pochodzą z grupy produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
Zastrzega się prawo do zmian w jadłospisie.
