Projekt „Zdrowo-Kolorowo” został zrealizowany w grupie „ Smerfy” w październiku 2025 r. Jego głównym celem było kształtowanie u dzieci postaw prozdrowotnych, wdrażanie zasad zdrowego odżywiania oraz rozwijanie świadomości znaczenia ruchu i higieny w codziennym życiu. W ramach projektu przeprowadzono cykl zajęć edukacyjnych, kulinarnych, ruchowych i plastycznych. Dzieci poznały piramidę zdrowego żywienia, rozróżniały produkty korzystne i niekorzystne dla zdrowia, a następnie uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowywały sałatkę owocową, sok jabłkowy, kolorowe szaszłyki oraz babeczki owocowe. Zajęcia przebiegały w atmosferze radości i zaangażowania. Dzieci dbały o czystość i bezpieczeństwo podczas przygotowywania posiłków, uczyły się współpracy, samodzielności oraz kreatywności. W ramach części literacko-ruchowej poznały wiersz „Rzepka” Juliana Tuwima, którego treść pomogła im zrozumieć znaczenie wspólnego działania i wzajemnej pomocy. Na zakończenie projektu dzieci wykonały prace plastyczne „Zdrowie na talerzu”,

utrwalając zdobytą wiedzę w formie artystycznej. Realizacja projektu przyczyniła się do: utrwalenia zasad zdrowego odżywiania, rozwinięcia umiejętności współpracy w grupie, wdrażania zachowań prozdrowotnych i higienicznych, wzrostu zainteresowania tematyką zdrowego stylu życia. Projekt zakończył się sukcesem – dzieci z entuzjazmem uczestniczyły w proponowanych działaniach, a jego efekty widoczne są w codziennych zachowaniach przedszkolaków.

M. Syniak